Akzo Nobel Powder Coatings je SMaRT

AkzoNobel Powder Coatings je SMaRT
AkzoNobel Powder Coatings je prva kompanija za proizvodnju boja u prahu za plastifikaciju metala koja je zvanično priznata kao SMaRT, sa održivom platinastom certifikacijom.
Šta znači SMaRT?
SMaRT znači Sustainable Materials Rating Technology (Tehnologija ocene održivosti materijala)
Šta je SMaRT?
Pokrenut 2002. godine, SMaRT je najviši standard za održivost proizvoda.
To je pažljivo sačinjena certifikacija od strane trećeg lica koja procenjuje rezultate održivosti kroz životni ciklus i lanac snabdevanja proizvoda. Ona procenjuje važne kriterijume održivosti kao što su zdravlje i bezbednost, životna sredina, socijalnu pravdu i reformaciju. Čak štaviše, SMaRT certifikacija je transparentna i može da se verifikuje.
Zasnovan na modelu Rukovodstva u Energetskom i Ekološkom planu (Leadership in Energy & Environmental Design – LEED), SMaRT je sistem zasnovan na usaglašenosti koji ocenjuje kompanije kroz izbor obaveznih i opcionih uslova. SMaRT je za proizvode ono što je LEED za zgrade.
Ko je stvorio SMaRT?
SMaRT-om upravlja Institut za tržišne transformacije i održivost (The Institute for Market Transformation and Sustainability – MTS), javna neprofitna dobrotvorna organizacija sa sedištem u Vašingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama (Washington D.C., USA).
Da li SMaRT ima globalni uticaj?
Da, SMaRT certifikacija je mežđunarodno priznata.
Šta SMaRT podrazumeva?
SMaRT je pažljiva sveobuhvatna procena osobina proizvoda kroz set utvrđenih kriterijuma. Ona u stvari uključuje 41 vodeći standard među kojima su ISO 14001 za upravljanje ekološkim aspektom, i Certifikovano Drvo od Saveta za upraljanje šumama (Forest Stewardship Council – FSC). Procena životnog ciklusa (Life Cycle Assesment – LCA) i Izjava o ekološkom svojstvu proizvoda (Environmental Product Declaration – EPD) vrše naučna merenja nivoa ekološkog uticaja prilikom životnog ciklusa proizvoda, od vađenja sirovina i proizvodnje do odlaganje proizvoda i ponovne upotrebe. Ovo je u skladu sa ISO 14001 LCA.
Zašto SMaRT?
Postoji mnogo certifikata o održivosti proizvoda u svetu, npr. postoje 23 certifikata priznatih od strane Udruženja Ekoloških Zgrada (Green Building Alliance), među kojim su EnergyStar, Cradle to Cradle Green Seal, neprofitna organizacija koja unapređuje ekonomski prosperitet i ljudsko blagostanje upravljanjem zahteva tržišta za ekološkim zagradama i proizvodima za ekološke zgrade, i EcoLogo.
Danas postoje 5 priznatih kritičnih zahteva za izvođenje optimalne i transparentne certifikacije za održivost proizvoda. Tih 5 zahteva su:

 • Međunarodna metodologija,
 • Sveobuhvatan,
 • Unapređen process,
 • Efikasnost resursa
 • Pristup lancu snabdevanja.

Međutim jedini standard za održivost proizvoda koji zadovoljavsa svih 5 zahteva je SMaRT.
Šta znači status SMaRT Održivi Platinasti Certifikat?
Postoje 4 različita nivoa certifikacije i AkzoNobel Powder Coatings je dostigao najviši mogući nivo – Održiva Platinasta Certifikacija.
Kako je AkzoNobel Powder Coatings postigao platinastu SMaRT certifikaciju?
Praćena je standardizovana procedura za postizanje certifikacije. Ovo uključuje prolazak interne revizije podataka od strane Instituta za tržišne transformacije i održivost (The Institute for Market Transformation and Sustainability – MTS) i izvrašavanje zakonski obavezne certifikacije u skladu sa Vodičem za Ekološku Promociju Privredne komore Sjedinjenih Američkih Država (U.S. Federal Trading Commission – FTC). Obavezan je prolazak dodatne eksterne revizije i obnavljanje certifikata na svake 3 godine radi obezbeđivanja stalne usaglašenosti za zahtevima SMaRT certifikacije.
Održivost je neprekidan proces – bliska saradnja sa svim deoničarima ka održivoj budućnosti. Stalno se traže još više održive i obnovljive sirovine i energija kod dobavljača. Takođe se vrši fokusiranje značajnog dela istraživanja i razvoja na smanjivanje budućih zahteva za energijom u svakoj fazi procesa. Ekološki trag koji ima kompanija AkzoNobel Powder Coatings je najniži od svih proizvođača premaza u prahu za plastifikaciju metala i koristi se Analiza Ekološke Efikasnosti (Ecological Efficiency Analysys – EEA) radi celokupnog potvrđivanja da su premazi u prahu za plastifikaciju metala održiv materijal za premaze.
Zašto su Interpon i Resicoat premazi u prahu za plastifikaciju metala održiva opcija?

 • Ne sadrže zapaljiva organska jedinjenja (Volatile Organic Compounds – VOC)
 • Ne sadrže toksične teške metale kao što su olovo i hromijum (VI)
 • Maltene nema nikakvog otpada, jer sav ostatak od prskanja može ponovo da se koristi mošanjem sa svežim prahom ili da se reciklira
 • Premazi nude veoma izdržljivu zaštitu, smanjujući potrebu za zamenom proizvoda ili premaza
 • Velika većina prahova ima daleko manji ekološki trag od konkurentnih proizvoda

SMaRT je takođe prepoznao snagu AkzoNobel Powder Coatings kompanije u:

 • Međunarodnoj vezi sa REACH-om (Regulation on Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals = Međunarodni registar za prijavljivanje, procenu, dozvolu i restrikciju hamikalija)
 • 3% u proseku manje potrebne energije po 1 toni proizvoda
 • 14% u proseku manja emisija CO2 po 1 toni proizvoda
 • Izuzetno jaki sistemi za upravljanjem ekološkim aspektima
 • Jaka socijalna politika
 • Jaka politika po pitanju dobavljača

Zar ovo nije samo lažno hvaljenje AkzoNobel Powder Coatings kompanije radi predstavljanja iste kao ekološki odgovorne?
Odgovor na ovo pitanje je jednostavan i glasi NE. AkzoNobel Powder Coatings je 100% posvećen unapređivanju održivosti, jer pozicija u DJSI (Dow Jones Sustainability Indices, http://www.sustainability-indices.com/) je jedan od primarnih ciljeva. Vođenje računa da su svi proizvodi održivi i da budu priznati kao takvi, je veoma važan deo ovoga.

Zašto baš Interpon?

Osnovni zahtevi pri izboru premaza su izgled, trajnost, cena i uticaj na životnu sedinu. Mi verujemo da su naši premazi optimalan izbor u svakoj kategoriji.
Mi smo idalan partner za sve korisnike u svetu. Zašto? Zato što naša tehnologija dobijanja boja u prahu, globalna pokrivenost i usluga koju nudimo klijentima sve zajedno čini nenadmašan paket.
Mi možemo da prilagodimo naše proizvode i da za vas napravimo jedinstven proizvod.
Posvećeni smo očuvanju životne sredine. Sve naše boje su su bez isparljivih organskih jedinjenja (VOC). Ponosni smo na naš moto “SVE SU BOJE ZELENE”. Naravno nije svaki prah zelene boje-imamo široku paletu sa preko hiljadu nijansi završne obrade, ali gledano ekološki naši prahovi su zaista zeleni.

Akzo Nobel

Pogledajte oko sebe, velike su šanse da ćete videti boje Akzo Nobel svuda oko vas. Naši proizvodi se mogu naći u sportskim arenama Pekinga, na mostu Harbor u Sidneju ali i u komšiluku pored vas.
Verovatno ne shvatajući, gde god da krenete svaki dan gledate u naše proizvode. To je zato što sve više ljudi bira Akzo Nobel dekorativne boje. Mi možemo napraviti veliki broj specijalnih efekata koji mogu naći primenu na stotinama svakodnevnih predmeta.
Akzo Nobel ima dugu istoriju. Od našeg osnivanja davne 1777. godine stalno svetu isporučujemo tehničke inovacije.
Akzo Nobel je globalni proizvođač dekorativnih premaza. Svakog dana naši proizvodi ulepšavaju i štite stambene i poslovne objekte i ostalu infrastrukturu.
Inovacija je prioritet, a mi smo stalno u pokretu. Naša briga za bezbednost naših proizvoda je važan aspekt našeg poslovanja.
U svetu se koriste sve više boje u prahu. Mi smo svetski lider u tehnologiji proizvodnje boja u prahu. Bez obzira na vaše zahteve naše boje u prahu nude prvoklasnu alternativu tečnim bojama i proizvode se u vrhunskom kvalitetu, što se očekuje od globalnog brenda.

Optimex

Optimex je ovlašćeni distributer firme Akzo Nobel najvećeg svetskog proizvodjača boja u prahu. Prvi smo u Srbiji uvideli da je budućnost u zaštiti metala elektrostatska plastifikacija.
Prepoznali smo vašu želju da svoje kreacije zaštitite na pravi način – plastifikacijom. Dvadeset pet godina razmenjivanja medjusobnih iskustava dovelo je do naše današnje ponude koja ne ostavlja ravnodušnim ni najprobirljivije i najzahtevnije klijente.
Osnivači kompanije Optimex su svojim velikim iskustvom i idejama otvorili put razvoja. Akzo Nobel i Optimex kao distributer boja za plastifikaciju imaju sposobnosti da se suoče sa izazovima i da pomognu svim klijentima koji se bave ovom tehnologijom budućnosti.
Mi želimo:

 • da se fokusiramo na vaše želje i potrebe
 • da kod vas razvijemo radoznalost za usavršavanjem
 • da u našim akcijama prepoznate odgovornost prema vama

Naša misija je:

 • dovodjenje novih trendova u plastifikaciji metala na srpsko tržište
 • edukacija postojećih i potencijalnih klijenata
 • zaokruživanje ponude pratećom opremom za plastifikaciju
 • širenjem tržišta u regionu